top of page

MİLKO (Milli Görüşçü) Kuruluşları “İlk Ders Ahlak ve Maneviyat” Ortak Basın Açıklamasında Buluştu



Genel Başkanımız M. Fatih Gündüz Bey, MİLKO Kuruluşları tarafından düzenlenen “İlk Ders Ahlak ve Maneviyat” başlıklı ortak basın açıklamasında konuştu. Öğrenciler için medya ve teknolojinin önemine, dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Genel Başkanımız şu şekilde konuştu:

Uluslararası Dijital Medya ve İletişim Derneği olarak;

Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken, içinde bulunduğumuz teknolojik gelişmeler bağlamında artan dijital kullanımla ilgili bazı hususlara değinmek istiyorum.


Öncelikle günümüzün çocukları ve gençleri, birçok yetişkinin büyüdüğü dünyadan farklı bir dünyada yetiştiklerini bilmemiz ve farkında olmamız gerekiyor.


Bilgi iletişim teknolojilerinin sürekli ve hızlı şekilde değiştiği ve yenilendiği bu dünyada, çocukların ve gençlerin teknolojiyi yoğun şekilde kullanmaları ve zamanlarının çoğunu çevrim içi olarak geçirmeleri nedeniyle, özellikle ebeveynlerin ve öğretmenlerin rolleri de değişmektedir.


Çocuklarına karşı olan temel ailevi sorumluluklarının yanı sıra aileler, çocuklarına olumsuz internet alışkanlıkları edinmemeleri, teknolojiyi, eğitimlerini destekleyici şekilde üretken ve uygun şekilde kullanmaları ve bu konuda sorumluluk sahibi bir birey olarak yetişmeleri için rehberlik etmelilerdir.


Çocukların gelişimleri ve çağın gereklerine uyumları için çocukların İnternete erişimlerini yasaklamak etkili bir yöntem değildir. Önemli olan onların birçok avantajı bulunan teknolojiyi ve İnterneti etkili, verimli, uygun ve sorumlu bir şekilde nasıl kullanabilecekleri konusunda yol gösterici olmaktır.


Bu noktada velilerimiz ve kıymetli öğretmenlerimiz aktif rol almaları muhakkak gerekmektedir.


Bu anlamda velilerimiz, çocuklarımızın çevrim içi aktivitelerini takip etmeli, uygun seçimler yapmaları ve yaptıkları seçimlerin sonuçlarının farkına varmalarını sağlamalı, veliler olarak hem kontrol hem de nasihat eden olmalıyız.


(Son olarak şunu ifade etmek istiyorum)

Nasıl ki çocuklarımıza karşıdan karşıya geçerken iki tarafa bakmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi öğretiyorsak, dijital dünyada güven içinde dolaşmaları için de bilgi iletişim araçlarını ve İnterneti güvenli şekilde nasıl kullanabileceklerini de öğretmemiz gerekiyor.



Dolayısı ile

1. BİLGİ SAHİBİ OLMALIYIZ

Teknoloji kullanımında uzman olmak zorunda değilsiniz, ancak çocuklarınızın kullandıkları teknolojiler ve deneyimleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve bunlara aşina olmalısınız.


2. İLGİLİ OLMALIYIZ

Çocuğunuzun çevrim içi faaliyetleri hakkında bilgi

sahibi olmalı, çevrim içi faaliyetlerini kontrol eden, ne yaptığı ve neden yaptığı konusunda onlarla konuşmalıyız


3. İNTERNET KULLANIMI İÇİN ORTAK ALANLAR

OLUŞTURMALIYIZ

Çocuğumuzun İnternet erişiminde kullandığı araçları (bilgisayar, cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar vb.) yatak odalarının dışında ortak kullanım alanında bulundurarak, tüm araçları görebileceğimiz bir yerde tutmanız özellikle küçük

çocukların güvenliği için önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.


4. GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALIMALIYIZ


Yani İnternet filtrelerini ve gerekiyorsa aile kontrol uygulamalarını indirmeliyiz. Bunları neden kullandığınızı çocuklarımıza açıklamalıyız.


İnterneti ne zaman, nerede ve nasıl kullanacağına ilişkin birlikte kurallar koymalı, çevrim içi geçireceği

süreyi çocuğumuzla birlikte belirleyerek ve bu konuda kesinlikle esnememeliyiz.


5. BILİNÇLİ HAREKET ETMELİYİZ

Dijital teknolojiler ve onların etkileri hakkında çocuklarımızla konuşmalı, güvenli ve güvenilir web sitelerini ve uygulamaları belirlemesinde yardımcı olmalıyız.


İçerikleri tıklarken, indirirken, yüklerken ve dikkatli olmaları konusunda onları bilgilendirmeli ve bilinçlendirmeliyiz.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page